Search:

Alev Dedektörü Nedir?

Eki 13 2024

Alev Dedektörü Nedir?

Yangının başlangıç aşamasından alev aşamasına hızlı bir şekilde geçtiği durumlarda veya duman algılamanın mümkün olmadığı açık alanlarda alev algılama teknolojisi ile yangın algılama tespiti yapılır. Alevin kızılötesi (IR), görünür veya ultraviyole (UV) dalga boyutlarında oluşturduğu elektromanyetik radyasyonun optik sensörler ile algılanarak merkeze bilgi vermesi sağlanır. Patlama ve/veya yangın riski içeren endüstriyel tesislerde müdahale süresini minimuma indirmek için hızlı ve doğru algılama yapan özel cihazlar tercih edilir. Yanlış alarm oranı, algılama mesafesi, dış faktörlerden etkilenme vb. kriterlere dikkat edilmesi önemlidir. Alev dedektörleri alev öncelikli gelişen yangınlarda duman ve sıcaklık dedektörlerinden daha hızlı cevap verirler.

Alev Detektörlerinin kullanılacağı yangın türleri ;

Yanıcı, parlayıcı sıvı ve gazlar ile patlayıcı maddelerin sebep olduğu yangınlardır.

Dedektör Seçimi

Alev dedektörlerinin seçiminde, yanıcı/tutuşturucu maddenin türüne, gün ışığına maruz kalıp kalmadığına ve NEMA koruma sınıflandırmasına göre ortam koşullarına dikkat edilir.

Dedektör Tipleri ve Uygulamalar

Alev dedektörleri, alevde algıladıkları dalga boyuna göre göre aşağıdaki sınıflandırılmalıdırlar;

  • UV (UltraViolet/Morötesi) Alev Dedektörleri
  • IR (InfraRed/Kızılötesi) Alev Dedektörleri
  • UV/IR Alev Dedektörleri
  • Çok Spektrumlu IR Alev Dedektörleri
  • Resim Görüntüleyicili (CCD) Alev Dedektörleri
  • UV (UltraViolet/Morötesi) Alev Dedektörleri

UV Alev Dedektörleri ortalama 300 nanometrenin altında (0.185-0.260 mikrometre) dalga boyundaki ışınımları algılar ve nispeten daha hızlı, 2-3 saniye kadar olan cevap sürelerine sahiptir. Ancak güneş ışınına, yıldırım ışımasına, kaynak ışığına, elektrik arkına ve halojen lambalara aşırı duyarlı olan UV algılayıcıların uygulamalarında dikkat edilmesi gereken nokta, bu gibi ışık ve/veya ışınım kaynağına maruz kalan UV algılayıcıların istenmeyen alarmlar veya arızalar oluşturabilmesidir. Bu nedenle UV algılayıcıya sahip cihazlar güneş ışığına doğrudan maruz kalacak şekilde uygulanmazlar. Daha çok iç ortamlarda kullanmaya uygundurlar.

IR (InfraRed/Kızılötesi) Alev Dedektörleri

IR Alev Dedektörleri ise ortalama 4-5 mikrometre civarındaki dalga boyuna sahip ışınımları algılamaktadırlar. Cevap süreleri 4-5 saniyeleri bulmaktadır. Çevresel koşullardan daha etkilenmektedirler. Bu nedenle çok daha geniş kullanım alanına sahiptir.

UV/IR Alev Dedektörleri Her iki algılayıcıya sahip olan UV/IR Alev Dedektörleri ise her iki algılama birimini birleştirerek daha hızlı ve nispeten daha doğru algılama yapabilmektedir. Ancak UV ve IR Dedektörler için uygulamada dikkat edilmesi gereken durumlar bu dedektörler için de geçerlidir. UV algılayıcıların hatalı alarmlara yol açabileceği ortamlarda UV/IR algılayıcılar daha verimli çözüm sunabilmektedir.

0 Comments
Share Post
Editor
edip.guven@webcy.net
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.