Adresli ve Konvansiyonel Yangın Algılama Sistemleri

Kategori Blog

Bina ve endüstriyel tesislerin, yangına karşı korunmasında, en önemli sistemlerinden biri yangın algılama sistemidir. Yangın algılama sistemleri, saha elemanlarının (Dedektör, buton ve 3.Parti tamamlayıcılar) yangını en erken seviyede algılayıp ihbar vermesi ile yangına çabuk müdahale imkânı sağlayarak, can ve mal güvenliğini arttırır.

Yangın algılama sistemleri; Konvansiyonel ve Adresli sistemler olmak üzere 2 ’ye ayrılır. Konvansiyonel sistemler artık fazla tercih edilmeyen sistemlerdir. Konvansiyonel sistemlerin yerini büyük ölçüde Adresli sistemler almıştır. Adresli sistemler analog ve interaktif olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Konvansiyonel sistemler küçük bina ve tesisler için uygunken, adresli sistemler daha karmaşık ve yüksek adetli yapılar için uygundur.

  1. A. Konvansiyonel Sistemler Zon bazında algılama yapar. Dedektörler ve butonlar tek bir hat üzerine bağlanır. Uygulamada bir zona 25 adet eleman bağlanabilir. Bir binanın her katı bir zon olarak projelendirilir ve sadece o katta yangın olduğu izlenebilir.
  2. B. Adresli Sistemler Noktasal/adres bazında algılama yapar. Dedektör, buton ve 3.Parti tamamlayıcılar tek bir Loop (Çevrim) üzerine bağlanır. Sistem kablosu kontrol panelinden çıkar, saha elemanlarına girdi / çıktı yapar ve tekrar kontrol paneline geri döner. Loop tanımı: Uygulamada bir loop üzerine EN54 normlarında 127 adet eleman bağlanabilir. Ancak panel kapasitesine göre EN normları dışına çıkıldığı zaman 200 adete kadar da eleman bağlanabilir. Bir bina olduğu gibi tek bir loop üzerinden kontrol edilebilir. Loop üzerine bağlanan bütün dedektör, buton, ve modül gibi saha elemanlarının her birinin bir adres vardır ve kontrol panelinden izlenir. Detektörler, buton ve diğer saha elemanları, altlarında bulunan minyatür kodlama anahtarlarıyla teker teker veya marka değişkenliğine göre adresleme cihazı ile adreslemektedirler. Elemanlardan alınabilen alarm, hata ve diğer bilgiler kontrol panelinden görülebilir.

B.1 - Analog Adresli Sistemler Analog sistemlerde tüm ölçümler saha elemanları tarafından; tüm veri toplama, değerlendirme, depolama ve kontrol, kontrol panel tarafından yapılmaktadır. Dedektörler, ortamdaki duman seviyesi, kirlilik gibi verileri kontrol paneline gönderir. Kontrol panel, alarm ve arıza gibi uyarıları, dedektörlerin seviye kontrollerini yapar.

 B.2 - İnteraktif Adresli Sistemler Her bir dedektör, bulunduğu mahalin özelliğine göre, özel parametrelerle programlanır. Anolog Adresli ve diğer İnteraktif Adresli sistemlerden en önemli farkı, dedektörlere programlanan interaktif algoritmik tabanlı parametrelerdir. Sistem her yangın sensöründen gelen bilgiyi değerlendirir ve bu bölgeden öğrenme yeteneğine sahiptir. Bu basit olarak, bir sensör kirlenmeye başladığında veya kirli bir ortamda bulunduğunda otomatik olarak alarm eşik seviyesini arka plandaki seviyesine göre kompanize etmektedir.

Firmamız bünyesinde bulundurduğu  ZİTON, APOLLO, COOPER, SIEMENS, TELETEK, C-TEC, XTRALIS, KENTEC, SECURITON, TALENTUM, TEKNİM ürünlerinin mühendislik, satış ve montaj hizmetlerini sunmaktadır

Devamını oku...
Bu RSS beslemesine abone ol
X
WhatsApp destek ekibimiz sorularınızı cevaplıyor.
Merhaba, nasıl yardımcı olabilirim?
WhatsApp Destek